Tequila

Hva er Tequila?

Tequila blir fremstilt av kjernen, eller «piña», på agavaplanten.

Personene som dyrker og høster agaven kalles «jimadores». Når produksjonen startes blir først kjernen kokt og deretter malt opp i flere omganger. Til slutt blir juicen fra kjernen utvunnet og separert fra planterestene. Juicen får så gjære på tank i opptil 60 timer før den blir destillert, kondensert og utbedret.

Lagring foregår på fat som bidrar til smaksbildet på tequilaen. Reposado og añejo tequila må være lagret henholdsvis minimum 2 måneder og 1 år på eikefat for å kunne kalles nettopp dette. Extra añejo må lagres minst 3 år på eikefat, mens «blanco» er en ulagret tequila. En tequila som kalles «joven», eller «oro» er en blanding av ulagret blanco og reposado eller añejo tequila.
Aztekerne fermenterte agave lenge før den første tequilaen så dagens lys. Drikken ble fremstilt på sevjen fra agave og het pulque. På 1500-tallet kom conquistadorene fra Spania. Med seg hadde de brandy som de til slutt gikk tom for. De fikk da ideen om å bruke agaveplanten til å fremstille sprit og skapte forgjengeren til mezcal. I motsetning til tequila som kun lages på Agave Azul, lages mezcal på flere typer av planten.

Den første som fikk lisens av spanskekongen til å produsere tequila var Don Jose Antonio de Cuervo. I 1758 begynte Cuervo-familien å produsere tequila kommersielt. Fra slutten av 1800-tallet ble tequila eksportert til det amerikanske markedet. Den mest kjente cocktailen med tequila er utvilsomt Margarita. Det er flere historier som forklarer opphavet til drinken; en av de sier at den ble til i en bar i Tijuana i 1936. Den originale Margaritaen inneholder tequila, triple sec og lime eller sitronsaft. Andre kjente cocktails på tequila er Tequila Sunrise og Paloma. Den mest vanlige måten å drikke tequila på er som en shot med salt og lime.
Tequila har siden 1974 vært et beskyttet navn og kan kun produseres i delstatene Jalisco, hvor byen Tequila ligger, samt i Nayarit, Guanajuato, Michoacán og Tamaulipas i Mexico. Den mestselgende tequilaen i verden i dag kommer fra Jose Cuervo som også har verdens største beholdningen med agave.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.