Marc Kreydenweiss

Noen nyheter om vinprodusenten Marc Kreydenweiss i Alsace

Her fortalt av Antoine Kreydenweiss:

Året 2015 var et år sterkt preget av mer enn to måneder uten regn, noe som førte til at våre unge vinstokker led av vannmangel, til tross for mye vanning. Vi mistet rundt to tredjedeler av en ny plantasje i vinmarken Kastelberg. Vi hadde heldigvis litt regn i midten av august, slik at våre vinstokker har vokst veldig raskt frem mot innhøstningen.

Først høstet vi vår cremant, som er fra våre vinprodusenters «partnere», en fruktig og frisk variant. Vi høstet også en ny cremant laget på druer fra vinmarken Clos Rebberg (skifer jordsmonn).

I 2014-årgangen var høstingen komplisert, på grunn av Drosophila Suzuki og en streng sortering i vinmarken. 2015-årgangen var derimot enklere, spesielt med tanke på kvaliteten på druene. Disse var helt uten råte. Til vår store overraskelse holder vinene veldig godt på syren, selv om årgangen var så varm og utsatt for så mye sol. Det eneste negative aspektet er utbyttet, som er svært lavt, med cirka 35 hl/ha. Som et resultat av det varme og tørre året, hadde druene et meget lavt nivå av nitrogen (gjærnæring), som betyr at gjæringen er meget treg, og at vinen lar vente på seg.

I begynnelsen av 2016 var både nedbøren og temperaturen mer på det jevne. Våren var kald og fuktig, altså det motsatte av 2015. I år er det mer vann i jorden enn i fjor, noe vi også kan kjenne på kroppen. Den kjølige våren gjør kjellerne kalde, og gjæringsprosessen blir hemmet som følge av det. Prosessen bruker lang tid, og det medfører at vi antakeligvis ikke får tappet vinene på flaske før midten av juli eller tidlig i august. Det er dårlig nytt for deg og dine kunder, men også for vår vingård, sier Antoine. Det faktum at vi produserer naturlige viner, med lavt svovelinnhold, så tett på naturen, gjør at vi dessverre bare må være tålmodige.

En annen nyhet fra 2016 er at vi har opplevd hagl, samt en frost som var dramatisk for europeiske vingårder. I Andlau hadde vi ingen skader, men vi støtter våre venner og kolleger som ble berørt av denne situasjonen.
vinterbilder3

Bildet ble tatt ved Mittelberg, i vingården Forst, som ligger ved skogen like bak Wiebelsberg GC (på Andlau-siden). På andre siden ligger Grand Cru Moenchberg.

Vinteren – som f.eks. i dag da det er -6°C og tørr luft – er perfekt for arbeid i vingården. Sevjen i vinstokkene er dypt nede i røttene og de ligger i «dvale» i frossen jord, – så da utfører vi vinterens beskjæring.
Det er omtrent som om når du skal opereres; det er best om du «sover» for å unngå at du kjenner smerte.
Kulde og tørt vær er også med på å drepe en del insekter – som f.eks. drosophyle – eller er i det minste med på å la de «sove» litt lenger.

Etter beskjæringen ryddes og kvernes avkappet. Dette er også lettere å utføre når bakken er frossen.

Det er m.a.o. helt topp med denne typen vær med mye snø som vil gi nok vann til jordsmonnet, – særlig etter de varme somrene her.
Vi tar hensyn til måne- og stjernekalenderen og forsøker å beskjære under synkende månefase, noe som også er bedre for sevjen som også fortsatt er synkende.

vinterbilder1 vinterbilder2

SMarc Kreydenweiss, født i Strasbourg i 1948, er arvingen til en vindyrker-familie som har bodd i Alsace i tre århundrer. Marc Kreydenweiss har eid og forvaltet sitt Domaine siden 1971. I 1984 besluttet Kreydenweiss å utelukkende produsere høy kvalitetsvin som uttrykker Terroir.om resultat av dette har Kreydenweiss-vinene blitt anerkjent for den stilen som uttrykker høyre konsentrasjon, kompleksitet og lengre ettersmak.
I år 1989 besluttet Marc Kreydenweiss å innføre biodynamisk vindyrking på hele Domainet. Med bruk av homøopatiske behandlinger og praksis på gårdene, forblir vinmarkene levende og godt balanserte og gir dermed friske druer av høyeste kvalitet druer. I dag forvalter Marc Kreydenweiss 12 hektar av vinmarker i kommunen Adlau i tillegg til hans spennende satsning i Rhône. Det er Antoine, Marc sin sønn som driver vingården i Alsace.
I 1999 kjøpte Marc Kreydenweiss den 3,6 ha store eiendom i Manduel som heter Domaine des Perrières som ligger 48 km vest for Châteauneuf-du-Pape og 9 km sørøst for Nîmes. Mer spesifikt, vinmarkene dekker området mellom Nîmes og Petit Rhône, der Languedoc møter Rhône. Ambisjonen til Kreydenweiss-familien var å lage røde viner av regionens eldste druevariant; Carignan men også av Syrah og Granache.

Link til produktene

Arrow
Arrow
Slider
September 2016

En hilsen fra Clos du Val d’Eleon – en varm og solfylt septemberdag.
IMG_1442
Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.