Gin

Gin som brennevinsprodukt er et tradisjonelt og historisk viktig produkt og er i dag  mest brukt i cocktails og longdrinks. Det er når den mikses i en cocktail at urtene og krydderet i ginen kommer til sin rett. Aller mest kjent er nok drinken gin & tonic, men gin er faktisk det brennevinet som brukes mest i klassiske cocktails, som for eksempel Tom Collins, Negroni, Gin Rickey, Martini etc.

Det sies at gin & tonic drinken oppstod da britiske embetsmenn i India først blandet de to som botemiddel mot malaria. Tonic inneholder kinin, og på 1700-tallet ble det oppdaget at kinin kunne brukes til å forhindre og behandle malaria. Tonic var mye mer bittert før i tiden så britene synes malariamedisinen var vond å få i seg. Løsningen ble da å blande tonic med gin, og slik ble altså GT født.

Produksjon av gin.

Produksjonen av gin, eller destillat med einersmak, kan dateres tilbake til 1600-tallet i Nederland, der det først ble produsert som medisin mot gikt, gallestein og magesmerter.
Engelskmennene kjempet i Trettiårskrigen og fikk smaken på ginen som nederlenderne drakk. «Dutch Courage» ble et fenomen og ginen gjorde sitt inntog i England.

Kong Charles I gav i 1638 monopolrettigheter på destillering til firmaet The Worshipful Company of Distillers i London og omegn. Firmaet ble startet av «The Father of English Distilling», Theodore De Mayerne, og Thomas Cademan. Kong William III opphevet dette monopolet i 1689, og hvem som helst kunne nå destillere uten krav til kvalitet og produksjonsstandarder.
Til å begynne med så var det de fattige som konsumerte mest gin, og det ble også brukt som lønn for arbeid. På 1700-tallet var det over 7000 butikker som kun solgte gin i London. Overfloden førte til store alkoholproblemer blant den fattige delen av befolkningen. I et forsøk på å kontrollere alkoholmisbruket ble The Gin Act introdusert i 1736. Lisens og skatter ble høyere, men dette stanset ikke destillatørene fra å fortsette med ulovlig produksjon. Folket var i opprør og The Gin Riots var et faktum. I 1742 ble The Gin Act opphevet. En ny avtale med rimeligere vilkår ble utarbeidet i samarbeid med destillatørene, noe som førte til at produksjonen ble mer seriøs og sluttproduktet fikk betydelig høyere kvalitet.

I dag kan gin kalles nasjonalspriten i England.

Gin kan lages på en hvilken som helst sprit laget på jordbruksprodukter som oppfyller kravene om nøytral alkohol i henhold til forskriftene til EU. De beste råmaterialene for dette er korn (bygg eller mais) og melasse. Det finnes fire hovedtyper for fremstilling av gin. De er: London Dry Gin, Old Tom, Compound Gin og Dutch Genever. For at en gin skal kunne kalles en gin så skal einer være den dominerende smaken. Andre botaniske produkter som ofte er å finne i gin er; kanel, koriander, appelsinskall, sitronskall, kardemomme, lakris, anis og muskat. En bra gin inneholder mellom seks til ti forskjellige botaniske produkter. De enkleste har kun et par mens noen gin kan ha så mye som 30 forskjellige ingredienser.
I dag har gin fått en oppsving og gin tonic er en av de mestselgende drinkene på verdensbasis.

Her er våre ginprodukter som er tilgjengelig på vinmonopolet.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.