Bobler til Nyttårsaften

Nyttårsaften er straks rundt hjørnet, og det er tid for bobler! Men hva er egentlig forskjellen mellom Champagne, Crémant, Prosecco og Cava?

Champagne

Det er kun musserende viner fra regionen Champagne i Frankrike som har lov å kalle seg Champagne. Den første champagne ble laget av munken Dom Perignon for 300 år siden, men den musserende vinen har utviklet seg mye siden den gang. Musserende viner som er laget i Frankrike men utenfor regionen Champagne kalles Crémant. Navnet på den respektive regionen blir lagt på navnet, slik at musserende viner således blir kalt Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Alsace osv.

Området Champagne er Frankrikes nordligste vindistrikt og har et kaldt klima. Dette medfører at det nesten er umulig å produsere vin her, men som gjør at produksjon av champagne er optimalt. Da klimat er så kaldt, er området egentlig ikke egnet til druedyrking. Druene rekker ikke å bli helt modne, og får et høyt innhold av syre. Heldigvis så er basevin med akkurat et høyt innhold av syre veldig godt egnet til fremstilling av Champagne.

I Champagne tillates kun druetypene Chardonnay, Ponit Noir og Pinot Meuinier. De to sistnevnte er blå druer, men i produksjonen presses disse så forsiktig at de ikke setter farge.

For å kunne kalle seg en Champagne må også produksjonen gjøres etter visse bestemmelser. Metoden som brukes til fremstilling av Champagne kalles méthode traditionnelle. Man starter med en vanlig basevin, og blander inn sukker og gjær før det tappes på flaske. Dette bidrar til å starte en ny gjæringsprosess inne i flasken. Karbondioksidet som oppstår ved denne gjæringsprosessen bevares i vinen, mens det døde gjæret faller til bunnen av flasken. Etter at vinen er lagret ferdig, snur man gradvis flasken med bunnen opp slik at bunnfallet samler seg i korken. Denne prosessen kalles for Remuage og ble i gamle dager gjort for hånd. I dag er blir denne prosessen gjort mekanisk. Flaskehalsen fryses deretter helt, og korken og det fryste bunnfallet skyves ut. Til slutt fylles flasken med en blanding av vin og sukker og korket med champagnekork og ståltråd. Vinen inneholder nå et Co2 nivå som tilsvarer et atmosfærisk trykk på 6, og ståltrådrundt korken og en tykk bunn med hulrom er derfor viktig. Champagne må lagres minimum 15 måneder før den kan selges.

Trykk her for å se vårt utvalg av Champagne

 

Cava

Cava er en musserende vin som produseres i Spania.Cava kan komme fra følgende 5 regioner: Catalonia DO, Penedès DO, Costers del Segre DO, Tarragona DO og Priorat DOC. Omtrent 90 % av all Cava produseres i Catalonia.

Tradisjonell Cava produseres med druene Xarel-lo, Macabeo og Parellada. I fremstillingen av rosè, kan druene Chardonnay, Malvasia, Garnacha og Monastrell tillatt.

Cava produseres på samme metode som Champagne, altså méthode traditionnelle. Cava må lagres minimum 9 måneder før den kan selges.

Trykk her for å se vårt utvalg av Cava

 

Prosecco

Prosecco er en musserende vin fra Italia, nærmere bestemt fra vinregionene Veneto og Friuli Venezia Giulia. Den skiller seg ut ved at den fremstilles på en annen måte enn Champagne og Cava. I Prosecco utvikles boblene i vinen i ståltanker, og den ferdige vinen tappes på flaske. Denne metoden er mye raskere og rimeligere enn fremstillingen av de to overnevnte. Druen som blir brukt i Prosecco kalles Glera. 

Trykk her for å se vårt utvalg av Prosecco

 

Godt Nyttår!

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.